Inloggen Neem contact op




4 tips voor levensreddende reanimatie


Bij een hartstilstand (officieel: circulatiestilstand) trillen de hartkamers snel en chaotisch. Hierdoor kan het hart geen bloed meer rondpompen. Een levensgevaarlijke situatie: zonder snelle hulp komt het slachtoffer te overlijden.

Gelukkig ben jij er! Als omstander kun jij via hoogwaardige reanimatie de overlevingskans van het slachtoffer vergroten. Zo help je het hart om alsnog bloed door het lichaam te pompen naar alle vitale organen. Hierbij geldt: hoe beter de reanimatie, hoe groter de overlevingskans. Om je hierbij te helpen delen we 4 tips voor hoogwaardige reanimatie:


AEDPartner Tips hoogwaardige reanimatie



Vraag de gratis A4-poster aan!



4 tips voor hoogwaardige reanimatie

1. Geef 100-120 compressies per minuut

Bij borstcompressies is de juiste ‘druksnelheid’ heel belangrijk. Ga je te langzaam, dan bereikt het bloed de vitale organen niet. Ga je juist te snel, dan kan het hart zich niet goed met bloed vullen. Houd daarom 100-120 compressies per minuut aan. Dat is ongeveer 2 compressies per seconde.

Tip: Veel AED's geven met een geluidssignaal het juiste tempo aan.


2. Duw de borstkas 5-6 cm in

Bij een hartstilstand krijgt het slachtoffer plotseling last van symptomen. Hierbij zakt het slachtoffer vaak ineen en raakt hij of zij buiten bewustzijn. Het slachtoffer heeft geen polsslag meer. Vaak hijgt het slachtoffer of haalt hij/zij helemaal geen adem meer. Zonder behandeling kan het slachtoffer van een hartstilstand binnen enkele minuten komen te overlijden.


3. Laat de borstkas helemaal omhoog komen

Tijdens de reanimatie is het belangrijk om de borst (na het indrukken) weer helemaal omhoog te laten komen. Zo geef je het hart de kans om zich te vullen met zuurstofrijk bloed en vergroot je de bloedstroom.1

Tip: Er zijn AED’s die je helpen bij het juiste tempo en de juiste diepte van de borstcompressies. Kijk bijvoorbeeld eens bij de ZOLL AED 3.


4. Vermijd onderbreking van de reanimatie

De overlevingskans bij een hartstilstand is groter als je doorlopend reanimeert.2 Probeer daarom zo weinig mogelijk pauzes te nemen en stop pas met reanimeren als de (aangesloten) AED daarom vraagt óf als iemand de reanimatie van je overneemt.

Bronnen:
1Monsieurs KG, et al. Resuscitation. 2015; 95:1–80.
ercguidelines.elsevierresource.com/european-resuscitation-councilguidelines-resuscitation-2015-section-1-executive-summary/fulltext
2Uppiretla AK, et al. Adv J Emerg Med. 2020 Winter; 4(1):e8.
doi: 10.22114/ajem.v0i0.147


Deze tips ophangen?

Help je mee om meer mensen te vertellen over het belang van hoogwaardige reanimatie? Vraag dan hieronder jouw gratis A4-poster aan. Op deze poster staan de tips voor hoogwaardige reanimatie opgesomd én extra reanimatiefeiten. Je ontvangt deze poster van ons per mail. Zo kun je de poster zelf printen en bijvoorbeeld ophangen bij het koffieapparaat. Dankjewel!

 

Vraag de gratis poster aan!

 
AED-Partner

Contactgegevens NL

AED-Partner Nederland

Ekkersrijt 4301

5692 DJ Son

T: +31 (0)499 49 00 16

M: info@aedpartner.nl

Contactgegevens BE

AED-Partner België

Everselstraat 133

3580 Beringen

T: +32 (0)11 42 03 45

M: info@aedpartner.be

logo