Het advies is om de AED op ooghoogte te plaatsen, goed zichtbaar en makkelijk bereikbaar is. Voor montage van een AED-kast wordt vaak aangehouden dat het midden van de kast op 1,50 meter vanaf de grond wordt geplaatst. AED-Partner is gespecialiseerd in het plaatsen van AED-kasten.
Het is een uitstekend initiatief om een AED een maatschappelijke functie te geven door het apparaat buiten aan de gevel te plaatsen en beschikbaar te maken voor het redden van een mensenleven. Vooral in gemeentes, bedrijven en woonwijken waar de meeste reanimaties voorkomen is het heel belangrijk om AED's buiten te plaatsen. De locatie van de AED moet goed bereikbaar zijn voor burgerhulpverleners. Er zijn verschillende soorten kasten voor buitengebruik. Let daarbij op dat de kast voorzien is van koeling of ventilatie en verwarming en dient daardoor altijd op een stroomvoorziening aangesloten te zijn. Uiteraard is het altijd belangrijk om de AED te blijven onderhouden. Een buitenkast mag nooit in de volle zon geplaatst worden.
Een AED beschikt over een interne batterij met een houdbaarheidsdatum, dus het apparaat heeft geen stroom nodig.
Wil je een kast met pincode, ventilatie, koeling of verwarming dan is het noodzakelijk dat deze op het elektriciteitsnetwerk wordt aangesloten. AED-Partner kan voor jou de kast installeren.
Het is niet noodzakelijk, maar wel gewenst om kinderelektroden te gebruiken. Er kan ook gewerkt worden met volwassen elektroden wanneer niets anders voorhanden is, door deze op de voorzijde en achterzijde van het kind te plakken. Standaard zijn de elektroden voor volwassenen aangesloten op de AED. Dit betekent dat in een panieksituatie de elektroden gewisseld moeten worden, wat vertragend kan werken. Een kindsleutel of kindknop op de AED kan daarom een oplossing zijn. Wanneer je veel werkt met kinderen (bijvoorbeeld op scholen, kinderdagverblijven, zwembaden, sportaccommodaties, etc.) is ons advies om hier rekening mee te houden.
De kledingschaar wordt gebruikt om kleding van het bovenlichaam te verwijderen, dit is essentieel voor een goede toegankelijkheid met betrekking tot het plakken van de elektrodes. De latex handschoenen zijn voor het hygiënisch werken. De bijgeleverde scheermesjes zijn voor het ontharen van de eventueel behaarde borst. Het beademingsmasker is bedoeld voor het veilig en hygiënisch geven van beademingen. Kortom, deze rescue kit is onmisbaar!
Vrijwel alle AED’s worden gebruiksklaar geleverd, maar een aantal nuttige accessoires ontbreken soms. Je hebt in ieder geval een rescue kit nodig. Dit is een tasje met een mond-tot-mond beademingsmasker, een scheermes, kledingschaar, handschoenen en een handdoekje. Ook moet de AED altijd goed bereikbaar zijn en dus zijn een wandbeugel en/of wandkast aanbevolen. Is er sprake van een diefstalrisico; kies dan voor een wandkast met alarm.