Inloggen Neem contact op
 
VOL en HALFautomaten AEDs

AED apparaten en toebehoren

Wat is het verschil tussen een halfautomatische en volautomatische AED?

In de wereld van AED’s zijn er 2 soorten AED’s: de volautomaat en de halfautomaat. Denk je erover om een Automatische Externe Defibrillator te kopen en twijfel je welk type AED jij nodig hebt? Hieronder lees je de belangrijkste verschillen om je te helpen bij jouw keuze.


Heb je hulp of meer uitleg nodig? Onze klantenservice staat voor je klaar!


Het verschil tussen de half- en volautomaat

Bij een hartstilstand* trillen de hartkamers chaotisch. Sluit je een AED aan, dan beoordeelt deze altijd of het hart een elektrische schok nodig heeft. Dat is voor een halfautomaat en volautomaat hetzelfde. Het (enige) verschil tussen een volautomaat en een halfautomatische AED zit in het toedienen van deze schok. Een volautomatische AED dient deze schok automatisch toe. Bij een halfautomatische AED moet je als hulpverlener hiervoor eerst zelf op de schokknop drukken. Hierna telt de AED af en wordt de schok toegediend.

*In de volksmond spreekt men vaak over een ‘hartstilstand’. Officieel is er sprake van een circulatiestilstand, omdat het hart wel nog (chaotisch) klopt, maar geen bloed meer rondpompt. Een hart dat echt stil staat, klopt helemaal niet en heeft daardoor geen schokbaar ritme.


De voordelen

Het grote voordeel van een volautomaat is dat je als hulpverlener niet op de schokknop hoeft te drukken. Veel mensen – vooral omstanders en niet-professionele hulpverleners – twijfelen soms even voor ze op de schokknop durven te drukken. Deze twijfel zorgt voor vertraging en dat kan levens kosten: bij een hartstilstand telt elke seconde! Met een volautomatische AED voorkom je deze twijfel, omdat de AED de schok automatisch toedient. Een volautomaat is hiermee zeer geschikt voor plaatsing op plekken waar veel ongetrainde hulpverleners zijn, bijvoorbeeld bij sportlocaties, scholen of langs de openbare weg.

Een halfautomaat heeft juist weer als voordeel dat je zelf bepaalt wanneer je op de schokknop drukt. Zo kun je nog een laatste keer checken of bijvoorbeeld iedereen het slachtoffer niet meer aanraakt vóór je de schok toedient. Een halfautomaat vraagt om meer (medische) kennis en slagkracht van de gebruiker dan een halfautomatische AED. Een halfautomaat is daarom vooral geschikt voor professionele hulpverleners zoals BHV’ers en EHBO-medewerkers.


Wat is een semi-automatische AED?

Een semi-automatische AED is een andere naam voor een halfautomatische AED. Meet de AED een schokbaar hartritme bij het slachtoffer? Dan moet je met een semi-automaat altijd zelf nog op de schokknop drukken om een elektrische schok toe te dienen.


Welke AED heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende AED’s. Naast je keuze voor een vol- of halfautomaat moet je ook nadenken over o.a. de locatie. Komt de AED bijvoorbeeld in een vochtige of stoffige ruimte te hangen? Dan wil je een AED met een hoge IP-waarde. En zoek je extra ondersteuning voor minder ervaren hulpverleners, dan zijn er ook volautomatische AED’s met realtime reanimatiefeedback. AED-Partner kan je helpen bij jouw keuze. Onze klantenservice staat voor je klaar met vrijblijvend productadvies!

 
AED-Partner

Contactgegevens NL

AED-Partner Nederland

Ekkersrijt 4301

5692 DJ Son

T: +31 (0)499 49 00 16

M: info@aedpartner.nl

Contactgegevens BE

AED-Partner België

Everselstraat 133

3580 Beringen

T: +32 (0)11 42 03 45

M: info@aedpartner.be

logo