Weet jij hoe je een hartstilstand kunt herkennen? Op televisie en in films zien we slachtoffers van een hartstilstand vaak naar hun borst grijpen. Ook zakken ze vaak ineen. Twee bekende, duidelijke signalen! Toch zijn er ook andere, minder bekende tekenen die duiden op een hartstilstand. Zorg dat jij ze allemaal kent en red levens wanneer elke seconde telt!
Vraag de gratis poster met symptomen aan →
Bij een hartstilstand zorgt een elektrische storing van het hart dat het hart stopt met pompen. Zonder snelle interventie komt het slachtoffer hieraan te overlijden.
Bij een hartstilstand zakt het slachtoffer uit het niets ineen.
Het slachtoffer reageert niet als je hem of haar aanspreekt. Ook lichamelijke prikkels, zoals schudden aan de schouders, helpen niet.
Bij een hartstilstand kunnen de armen en benen van het slachtoffer soms schokkende bewegingen maken. Dit duurt ongeveer 10 tot 20 seconden en komt door zuurstofgebrek in de hersenen.
Veel slachtoffers van een hartstilstand ademen niet. Ook zijn er slachtoffers die naar lucht happen, snurkend ademhalen of zwaar of moeizaam lijken te ademen. Dit duurt ongeveer 10 tot 30 seconden.
Herken jij 1 of meer van deze tekenen? Bel dan direct 112!
Wist je dat je een hartstilstand soms ook al kunt herkennen, voor iemand überhaupt in elkaar zakt? Leer ook deze symptomen kennen en red levens: hoe eerder jij als omstander 112 belt, hoe eerder de juiste hulp gegeven kan worden!
Vlak voor het ineenzakken zijn slachtoffers soms duizelig of voelen ze zich licht in hun hoofd.
Sommige slachtoffers klagen over pijn of druk op de borst, vlak voor ze op de grond vallen. Soms grijpen ze hierbij naar hun borst. Er zijn ook slachtoffers (vooral vrouwen) die pijn hebben in hun maag en/of tussen de schouderbladen.
Herken jij deze symptomen? Twijfel dan niet en bel direct 112!
Laat iemand anders 112 bellen, of bel zelf 112.
Druk hard en regelmatig op de borstkas van het slachtoffer. Zo zorg je dat er zuurstofrijk bloed naar de hersenen gepompt wordt. Probeer steeds 100-120 compressies per minuut te geven, met een diepte van 5-6 cm.
Laat iemand een AED ophalen en sluit deze aan op het slachtoffer. Volg nu de aanwijzingen van de AED op. Is er geen AED beschikbaar? Blijf dan reanimeren tot de hulpdiensten er zijn.
Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen. Zonder interventie overleven slachtoffers een hartstilstand niet. Hoe eerder het slachtoffer hulp krijgt, hoe groter de overlevingskans. Snelle hulp van omstanders is daarom cruciaal!
Het helpt als omstanders weten wat de tekenen en symptomen van een hartstilstand zijn. Zo kun je een mogelijke hartstilstand direct herkennen en levensreddend handelen.
Help jij mee om Nederland hartveiliger te maken? Vraag dan jouw gratis A4-poster aan! Op deze poster staan alle tekenen en symptomen van een hartstilstand. Ook zie je in één oogopslag wat jij kunt doen om te helpen. Je ontvangt de poster per mail en kunt deze zelf uitprinten.
TIP: Slimme plekken om de poster op te hangen zijn bijvoorbeeld naast (of op) de koffieautomaat, een sportkantine of bij de receptie. Zo bereiken we samen zoveel mogelijk mensen!
AED-Partner Nederland
Ekkersrijt 4301
5692 DJ Son
AED-Partner België
Everselstraat 133
3580 Beringen